tiistai 10. joulukuuta 2013

Vaiettu tarina

Flόra Bartha Paasonen, Vaiettu tarina (Docendo 2013) on Johanna Parikka Altenstedtin hiljakkoin ilmestynyt kirja jatkosodan aikaisen tiedustelupäällikön, eversti Paasosen perheestä rouvan kertomana.

Kirja sisältää useita herkkiä kohtia. Mutta ennen kaikkea se on tervetullut vastapaino erityisesti Hannu Raittilan Marsalkka (Siltala 2010) romaanille, jossa prosaistin mielikuvitus häiritsee tosiasioita. Everstihän hypähtää esiin hämmästyttävän monessa roolissa - jos perehtyy Suomen 1930- ja 1940-lukujen historiaan - syksyn 1939 Moskovan neuvottelijasta Mannerheimin muistelmien kirjoittajaan. 

Martti Turtolan historiatutkimusta Mannerheimin ristiriitainen upseeri : eversti Aladár Paasosen elämä ja toiminta (WSOY 2012) nyt ilmestyneet muistelmat täydentävät erityisesti siltä osin, oliko Paasosen pysyvä siirtyminen ulkomaille 1945 vapaaehtoinen päätös, kuten Turtola usein korostaa, vai sittenkin todellinen pakko perheen jäsenten ja oman hengen turvaamiseksi. Vertailun nojalla voi pohtia, mikä arvo on ylipäätänsä ulkopuolisen tutkijan jälkikäteisarvioinneilla.


Parikka Altenstedt on aikaisemmin julkaissut  kirjan Operaatio Stella Polaris: suuri suomalainen vakoilutarina (Docendo 2010), johon nähden Vaiettu tarina sisältää hieman kertausta, mutta luonnollisesti paljon muuta kuin vain pelkän Stella Polariksen ajan.


Molemmat Parikan kirjat ovat lukuelämyksiä erikseenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti