perjantai 28. huhtikuuta 2017

Nordean vuodet

Hans Dahlborg Vastuun ihana taakka. Vuoteni Nordean johtajana 1991-2011 (WSOY 2016, alkuteos 2014) on kerrassaan loistava muistelmateos. 

Pääteema on Dahlborgin johtamisfilosfia erotukseksi päälliköimisestä, management'stä. Mutta luonnollisesti se on myös tavattoman tietorikas Nordbankenista, MeritaNordbankenin synnystä ja lopulta pohjoismaalaisesta Nordeasta sekä 1990-luvun alun pankkikriistä samoin kuin 2007 alkaneesta maailmanlaajuisesta finanssikriistä. 

Ruotsissa puolueet eivät pelanneet omaan pussiinsa 1992 ratkaistaakseen pankkikriisin toisin kuin Suomessa puolueet tekivät vuoden 1995 eduskuntavaaleihin saakka

Kirja kuvaa myös tekijän elämänfilosofiaa ja harrastuspiiriä monine luottamustoimineen


Karjala

Petri Minkkinen Karjala Suomen ja Venäjän välisissä suhteissa (Karjalan Kuvalehti 2012) on tyhjentävä Karjalan historia esihistorialliselta  ajalta läpi Ruotsin ja Venäjän vallan Neuvostoliiton romahdukseen ja sen jälkeisiin vuosiin. Loppuosan anti on Karjalan palautuskeskustelu, edut ja haitat Suomelle, mutta teksti on jokseenkin ponnetonta.
Kirjan rikkaus on monissa yksityiskohdissa, kuten Neuvostoliiton USA:lta ja Iso-Britannialta saamassa avussa toisen maailmansodan aikana (ss. 146-7); Sotka-tankkikin oli amerikkalaisen Christie-tankin muunnos. Myös karttakuvat ovat poikkeuksellisen informatiivisia

Tartarien maa

Johannes de Plano Carpini Mongolien historia, Matka tartarien maahan vuosina 1245-1247  (Gaudeamus 2003) on paavin lähettilään matkakuvaus todella dokumentoidusta matkasta Lyonista Keski-Euroopan ja Venäjän kautta Mongolian Karakorumiin 50 vuotta ennen Marco Poloa, joka puolestaan voi perustua toisen käden tietoihin. Matkan päätapahtuma on Tšingis-kaanin pojanpojan Güyükin kruunaaminen suurkaaniksi.

Tartarit ovat tataareja. Varsinainen matkakertomus on vain osa kirjaa; pääosa kuvaa mongolien tapoja ja historiaa

Kirja oli mainiota matkalukemista