keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Suurlakko 1905


Marko Tikka “Kun kansa leikki kuningasta, Suomen suuri lakko 1905” (SKS 2009) on kuin jännityskertomus sortotoimien vastaisesta kansanliikkeestä loka- ja marraskuun vaihteessa 1905.

Levottomuudet alkoivat Pietarissa verisunnuntain 22.1.1905 tapahtumilla, kun Venäjä kärsi tappion 1904 - 1905 sodassa Japania vastaan, johtaen yleislakkoon Venäjällä lokakuussa. Suomessa suurlakko alkoi, kun lakkoilu Venäjällä oli jo päättymässä.

Lakon kulun kuvauksen ohella kirja antaa hyvän käsityksen silloisista poliittisista liikkeistä päähenkilöineen. Suomettarelaiset, svekomaanit, sosialistit, perustuslailliset, vanhasuomalaiset, nuorsuomalaiset tahtovat aina mennä sekaisin ja menevät edelleenkin, koska kirjan lukemisesta on jo kolme kuukautta.

Eri ryhmien vaatimusten kehittyminen johti kuitenkin hämmästyttävän samankaltaisiin vaatimuksiin koskien säätyvaltiopäivien korvaamista yksikamarisella eduskunnalla, joka valittaisiin yleisellä ja yhtäläisellä äänioikeudella ja vaalikelpoisuudella. Olihan Venäjällä tsaari myöntynyt jo duuman perustamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti