torstai 9. tammikuuta 2014

Talon historia kansallista historiaa

Pekka Suvanto ”Mariankatu viisi ja seitsemän - Taloutta, kulttuuria, politiikkaa ja rakennustaidetta” (SKS 2002) kertoo kauppaneuvos Henrik Borgström Juniorin rakennuttamien talojen historian. Talothan ovat Presidentinlinnan ja Ritarihuoneen naapureita ja tällä hetkellä Alfred Kordelinin säätiön ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran omistuksessa. Niissä toimii myös Tieteellisten Seurain Valtuuskunta (TSV) ja muita vastaavia tiedevaikuttamisen elimiä.

Kauppaneuvoksesta olin tuskin kuullut, ennen kuin sain kirjan TSV:n silloisena tilintarkastajana, mutta lukuisien liiketoimiensa ohella, muun muassa Suomen Yhdyspankki, Forssa Oy ja tupakkatehdas, hän on ollut Suomen ensimmäinen säännöllisten taloudellisten uutiskirjeiden julkaisija. Ennen kaikkea hän on ollut mesenaatti ja filantrooppi.

Näkökulma, jonka kirjoittaja esittää talojen asukkaiden henkilöhistoriasta, on uskomattoman vivahteikas. Ja asukkaita ovat omistajien lisäksi vuokralaiset kuten Runeberg, Topelius, Snellman, Mannerheim…, heillä vieraita Paciuksesta Eugen Schaumaniin.

Kirja on oiva yhden illan lukemisto, jonka lukeminen on miellyttävämpää kuin katsoa jo moneen kertaan päivän aikana kuultuja uutisia ja kommentaareja.

Kirja on kuitenkin pettymys kaikille, jotka saarnaavat valtiojohtoisen yhteisöllisyyden hyvyyttä; todellinen yhteiskunnallinen hyvyys on ideologisen sateenkaaren toisessa päässä, yksityisessä aloitteellisuudessa. Helsingin Sähkövalaistus Osakeyhtiö edeltäjäyhtiöineen huolehti sähkön tuotannosta ja jakelusta 25 vuoden ajan ennen kuin kaupungin sähkölaitos perustettiin ja nielaisi sen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti